Ziekteverschijnselen

Vaak ontstaat op de plaats van een tekenbeet een rood plekje. De helft van de mensen die gestoken worden, krijgt een rode kring om de wond. Wanneer dat niet groter word dan een 10 eurocent muntje en binnen 1-2 weken weer verdwijnt, is de kans klein dat de oorzaak ligt in een infectie met een Borrelia burgdorferi. Maar je moet toch in de gaten houden of er geen klachten ontstaan die op de ziekte van Lyme kunnen wijzen. Het is verstandig om in je agenda of op een kalender op te schrijven wanneer je door een teek gebeten bent.

Waar moet je op letten:

De dokter zal meestal een bloedonderzoek laten doen. In de eerste 6 weken na de beet heeft dat geen zin. Je lichaam gaat pas na 6 weken antistoffen maken. Dat zijn stofjes in het bloed die in gevecht gaan om de binnendringer (de Borrelia bacterie) eruit te krijgen.
Pas op: als er in je bloed geen aanwijzingen worden gevonden dat je Lyme hebt kan het wel zijn dat je de ziekte toch hebt. De bacterie is zo slim dat hij zich kan verstoppen zodat zijn aanwezigheid niet wordt opgemerkt. En niet iedereen maakt antistoffen. Daarbij is het ook nog zo dat de testen niet gevoelig genoeg zijn om de bacterie te vinden. Dus een negatieve test wil niet zeggen dat je geen Lyme hebt!
Een negatieve test betekent dat er geen antistoffen in je bloed gevonden zijn.
Een dokter moet dus altijd het eerst letten op de ziekteverschijnselen. Klinische verschijnselen noem je dat.

Op http://www.tekenbeetziekten.nl  is hier veel meer over te vinden.
Deze site is erg handig voor je ouders om dingen uit te zoeken en na te lezen. Voor kinderen is deze site erg moeilijk.

 Sluit dit venster