Ziekte van lyme

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door een tekenbeet. Het is bijvoorbeeld dat een meisje door een beet van een muis de ziekte kreeg. De ziekte kan allerlei klachten veroorzaken bijvoorbeeld: in het hart, zenuwen, spieren en gewrichten. Als je de ziekte al lang hebt bijvoorbeeld omdat je niet met een beet of rode kring bij de dokter bent geweest en geen antibiotica hebt gehad, is het moeilijk om van de ziekte af te komen. Probeer een beet te voorkomen of zorg er voor om er op tijd bij te zijn. Reden genoeg om goed op te letten als je in de bossen of duinen bent geweest.

Ongeveer 25% van de teken draagt de Borrelia burgdorferi. Als je de ziekte hebt gehad, ben je er niet tegen beschermd. Als je door een teek gebeten bent, moet je heel goed uitkijken. Want door een teek kun je ziek raken. Niet iedereen die besmet is krijgt een rode kring (Erythema Migrans, E.M.). Je moet dus altijd letten op ziekteverschijnselen zoals een grieperig en koortsig gevoel. Schrijf altijd de datum op in een agenda of een kalender wanneer je gebeten bent. Dat is handig als je bijvoorbeeld later naar de dokter gaat. Het is belangrijk dat je goede medicijnen krijgt (antibiotica) om te voorkomen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Voor een uitgebreide lijst van ziekteverschijnselen (symptomen) kun je hier kijken.
Sommige wetenschappers denken dat ook andere bijtende insecten de ziekte van Lyme over kunnen brengen zoals: muggen, vliegen, luizen en ook de rode mier. Dat komt omdat die bijvoorbeeld een mens of een dier gebeten hebben die besmet is met de Borrelia burgdorferi. Een voorbeeld daarvan is: een teek bijt een muis en die muis bijt een mens.

Sluit dit venster